jump to navigation

Browser compatibiliteit testen 27 maart 2007

Posted by pcoucke in testing, Usability/ accessabiltiy, Web development, xhtml/ css.
trackback

Een vaak terugkomend probleem bij het releasen van een site is een check op compatibiliteit op verschillende browsers. Ook al is Internet Explorer 7 nu al een tijdje uitgebracht, er zijn nog veel pc’s die versie 6 of of ouder gebruiken (denk maar eens aan veel pc’s in scholen). Het feit dat IE 7 een check doet op legitieme windows software zal daar ook wel voor een stuk tussen zitten.

Firefox is minder een probleem aangezien de laatste updates meestal gepusht worden. Al zijn er bedrijven waar dit geblokkeerd wordt tot de nieuwe versie voldoende getest is. Dus ook voor Firefox installeer je best enkel versies naast elkaar.

Om dit allemaal te laten werken kun je natuurlijk 10 pc’s op een rijtje zetten en de site checken op elk van deze pc’s. Het gemiddelde bureau heeft echter niet de afmetingen van een landingsbaan dus is het misschien handig om een alternatief te zoeken.

Een oplossing is het maken van een ghost image van een aantal operating systems met elk een andere versie van de browser. Acronis TrueImage is best wel goeie software hiervoor, al bestaan er ook alternatieven. Op deze manier kun je een pc laten booten van een dvd met de gewenste software versies.

Het lijkt mogelijk te zijn om meerdere Internet Explorer versies op 1 pc te installeren. Lijkt me leuk om eens te proberen. Heeft er hier al iemand ervaring mee?

Reacties»

1. dvdeecken - 27 maart 2007

Hey Pieter ,

Ik heb internet explorer 7 geïnstalleerd en gebruik daarnaast een standalone versie van internet explorer 6. Deze standalone versie kan je downloaden op : http://www.mirrorservice.org/sites/browsers.evolt.org/browsers/ie/32bit/standalone/ie6eolas_nt.zip

unzippen en dan in de folder op iexplorer.exe klikken. Op die manier kan je dus beide browsers testen vanop 1 machine.

Indien je echter verschillende configuraties wenst te testen ( vb – IE 5.5 op windows 2000 , opera en safari op mac , IE 6 op win XP home) dan gaat dit ook zonder dat je alle hardware zelf hoeft te kopen.

http://www.browsercam.com/

is een site waar je je site’s kan controleren op verschillende machines , je moet er echter wel voor betalen.

2. futtta - 29 maart 2007

Tussenoplossing: gebruik maken van virtualisatie om in je eigen besturingssysteem een tweede OS te booten. waarin je dan je testen doet.

meest volledige oplossing: 1 mac mini + parallels (mac virtualisatie; http://www.parallels.com/en/products/workstation/mac/), dan kun je testen op mac+safari, mac+firefox (beiden native) en via parallels op windows (w98+msie6 en vista+msie7+firefox) en linux (kubuntu konquerer + firefox).

als je testen op mac niet belangrijk vindt, kun je terugvallen op vmware in windows om in andere windows/browsers-combinaties en in linux te testen.

3. Kees Epema - 4 augustus 2010

Via browsershots.com kun je voor alle OSsen praktisch alle browser die er in omloop zijn, in een keer testen. Je ontvangt van de site/pagina die je opgeeft een screenshot. Het is Opensource en je kunt deelnemen.
Drawback is wel dat er geen https wordt ondersteund en ook niet omgevingen waarin useraccounts worden gebruikt.


Plaats een reactie